Tippek és receptek a grillezéshez!

Tombol a hőség, és a várva várt nyár is végre beköszöntött. Sajnos a legtöbb fesztivál elmarad, vagy csak augusztus utolsó 2 hetében lesz megtartva, ettől függetlenül mindenki szeretné kiélvezni a jó időt. Habár a szórakozóhelyek már kinyitottak, és már koncerteket, táncos bulikat is lehet tartani, egy barátokkal eltöltött kerti party is mindig jó ötlet. Most hoztam nektek néhány tippet és receptet is, amik biztos befutók a hétvégi grillezéshez.

1. Pác, pác, pác!

Az egyik legfontosabb lépés, hogy időben bepácoljuk a sütnivalót annak érdekében, hogy minél több ízt szívjon magába. Ezt a lépést érdemes minimum 4 órával a sütés előtt megtenni, de ha van rá időnk, egy nappal előtte is bepácolhatjuk. A zöldségeknek elég lehet fél óra is, de természetesen azok is több ízt vesznek fel, ha tovább pácolódnak. Ne adjunk hozzá sót, csak akkor, amikor már sütjük, ugyanis a só elveszi az ételek víztartalmát. Érdemes tudnivaló még, hogy sosem vízben, hanem hőálló olajban keverjük össze a fűszereket.

  1. Lapát vagy csipesz, de semmiképp sem villa!

Ahhoz, hogy megfordíts egy éppen sülő szeletet, sose használj villát. Ha megszurkáljuk az előre bepácolt húst, egész egyszerűen kifolyik a szaftja, elveszti a nedvességét, és nem lesz a legfinomabb, ugyanis könnyen kiszáradhat. Villa helyett használj inkább lapátot, vagy csipeszt a fordításhoz.

  1. Ne önts semmit a grillsütőre!

Természetesen nem meglepő, hogy egy sütögetés során könnyű lehet égési sérüléseket szerezni, ha nem vagyunk elég óvatosak. Soha ne öntsük a pác maradék levét, vagy az olajat a grillre, mert könnyen lefröcskölhet minket. Vízzel se próbálkozzunk, ugyanis az hamut pöföghet ki a szélrózsa minden irányába. Mind emellett, ha az éppen sülő ételre ráöntjük például a maradék pácot, az egész egyszerűen megég rajta.

  1. Ne nyitogasd a grill tetejét!

Lehet, hogy egész nap az esti sütögetésre készültél, ezért esetleg kevesebb ebédet ettél, vagy a délutáni nasi is kimaradt. Előfordulhat, hogy az előkészületek miatt minden megcsúszott egy kicsit, de hidd el, nem fog előbb elkészülni az étel, ha állandóan nyitogatod a grill tetejét… Ugyanúgy működik, ahogy egy hétköznapi sütő, és ha állandóan kinyitod, a hő hirtelen távozik, bent csökken a hőmérséklet, ez pedig nem tesz jót az ételnek.

  1. Vegyük figyelembe a húsmentesen étkezőket is!

A grillparty szó hallatán a legtöbben egyből a fűszeres húsokra gondolnak, ám manapság már nem újdonság, sőt, szinte minden társaságban van, aki vegetáriánus vagy vegán. Fontos, hogy mindenki igényét szem előtt tartsuk, így például ne akarjunk cukkinit sütni ugyanazon a grillen, amin pár perccel előbb még egy jó nagy szelet csirkemell készült. Legkönnyebb, ha először a zöldségeket sütjük, így utána nyugodtan készíthetjük a húsokat.

RECEPTEK

  1. Grillzöldségek készítése

Különböző zöldségek eltérő idő alatt sülnek meg, így ügyeljünk rá, hogy ne egybe tegyünk fel mindent a grillre, nézzünk utána, hogy melyik zöldség mennyi sütési időt igényel, és aszerint cselekedjünk. Választhatunk répát, cukkinit, padlizsánt, amit csak szeretnénk.

 A pác hozzávalói:

  • fél citrom leve
  • zöldfűszerek (pl.: kakukkfű, majoranna, bazsalikom, rozmaring)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint bors

Keverjük össze a hozzávalókat, áztassuk be a zöldségeinket, majd tegyük fel őket sülni, de figyeljünk rá, nehogy leégjenek.

M.E.Tippek grillezéshez_cikkbelső4

  1. Klasszikus grillpác, 1,5 kg húshoz:

  • 1 dl szójaszósz
  • 1 dl olívaolaj
  • ½ dl Worcestershire szósz
  • 2 evőkanál balzsamecet/almaecet
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • ízlés szerint bors

A hozzávalókat itt is összekeverjük egy tálban, beleforgatjuk a felszeletelt húst és hagyjuk állni.

forrás: cookta.hu

  1. Zöldfűszeres pác csirkemellhez:

  • 150 gramm natúr joghurt
  • citromlé
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű, bazsalikom, oregánó, vagy amit csak szeretnénk
  • 1 evőkanál olaj

A csirkemellet felszeleteljük, majd összekeverjük a pác hozzávalóit, amibe beleforgatjuk őket. Ahogy azt korábban is írtam, minél tovább pácolódik, annál ízletesebb lesz, ettől nem kell tartani.

forrás: sobor.hu

  1. Dinnye grillezve

Sokan nem gondolnánk, de a zöldségek mellett a gyümölcsöket is megéri grillezni. Ha nem grilleztél még görögdinnyét, itt az ideje kipróbálni! Természetesen lehet ízesíteni fűszerekkel is, de ha nem akarjuk túlbonyolítani, akkor egyszerűen tegyük rá a rácsra a háromszög alakú dinnyeszeleteket. A dinnyében lévő cukor gyorsan elkezd karamellizálódni, így egy finom füstös ízt ad neki. Ha tehetjük, egy kis grillezett citrom levével is meglocsolhatjuk.

M.E.Tippek grillezéshez_cikkbelső

Photos by: pixabay, Fuzzy Rescue, nlc.hu